Брука у Крушевцу

17/01/2022

Кошаркаши Напретка доживели су пораз у 13. колу 2. МЛС, група “Б“ на свом терену од последњепласиране екипе Житка Баскета резултатом 78:80 (23:18, 20:31, 11:20,24:11).

Изабраници Марка Цветковића добро су отпочели свој меч против екипе Житка и након пораза у Београду од 3 поена заостатка веровало се екипа Напретка може лако на домаћем терену да анулира заостатак, обзиром да су гости допутовали без кључних играча. Прва четрвртина завршена је са предношћу домаћина од +5 поена 23:18.

Други период игре као и много пута до сада у сезони био је погубан за кошаркаше Напретк. Гости су буквално прегазили домаћина, преокренули резултат и на полувреме отишли са предношћу од +6 (43:49). Предности је могла бити и већа да капитен домаћих, Драган Мијајловић није погодио тројку у последњој секунди са паркинга Хале спортова и тако ублажио бламажу првог полувремена своје екипе.

Трећи период игре није се у многоме разликовао од другог периода, Житко је још боље одгирао одбрану и свео Чарапане на само 11 убачених поена и у последњи период игре улазе са +15 поена предности.

Покушали су на све или ништа кошаркаши Напретка у последњем периоду, поготову након изласка са паркета двојице играча Житка због пет личних грешака, када су морали јуниора Житка на паркет и умало успели да преокрену утакмицу у своју корист али екипа која је имала шансе 37. минута да обезбеди победу сигурно неће ни у преостала 3. минута то успети. На крају Житко на дебију са новим тренером Борасом и десеткованом екипом, одлази са пуним пленом из Крушевца. У наредном, последњем 14. колу, екипа Напретка, гостује екипи Спартака из Суботице која је лидер на табели и један од најозбиљнијих кандидата за улазак у виши ранг. Напретку а и Суботици ова утакмица је без резултатског значаја јер своја такмичења екипе настаљају у различитим групама.

Марко Цветковић:,,Честитао бих екипи Житка на заслуженој победи. За овај пораз прихватам потпуну одговорност. Остаје нам изузетно тешка борба сада за опстанак, где морамо 200% боље да играмо него до сада, да ни једног противника не потценимо јер као што видите на примеру Житка да без обзира колике проблеме имали у тиму, можете да одиграте утакмицу на високом нивоу и да победите.“

Стефан Тртовић: Очајна друга четвртина и лоша одбрана су ствари које су нас коштале победе. На крају нам се отворило да победимо али неке отворене шутеве смо промашили, пре свега ја.

Марко Борас: ,,Ово је моја прва утакмица у Житку и дошли смо овде са великим кадровским проблемима, два играча су била под короном, два повређена, утакмица са огромним улогом, директна борба за опстанак. Момци су одиграли херојски и стварно им честитам. Честитам и играчима Напретка и тренеру Цветковићу на то како су се вратили, имали су и они своје шансе за победом. Мислим да је утакмица била изузетно узбудљива. Још једном честитке момцима на херојској победи а тренеру Цветковићу и играчима Напретка желим опстанак у лиги.“

Един Весковић:,,Честитам Напретку на фер и коректној борби, мојим саиграчима исто, ово је стварно велики подвиг јер смо дошли у Крушевац на тешком гостовању да победимо, поготову са 8 играча од тога су 3 јуниора. Искрено, имали смо великих кадровских проблема. Што се тиче саме утакмице наш план био је да будемо корак за противником, успели смо, погодили смо стварно неке шутеве где нас је срећа погледала, погодили смо и отворене шутеве и теже шутеве где је преко руке ушла лопта у кош и дефинитвно на крају је пресудила одбрана наша пикен рола. Веома битна победе за нас, за опстанак у лиги, фале нам још 2-3 победе за опстанак у лиги да та отом потом, има још да се игра. Пожелео бих стварно Напретку и тренеру, који је мој велики пријатељ да опстану у лиги.“

Напредак:Радуловић 21п, Б. Ђорђевић 19п 8ск, Мијајловић 13п, 6ск, Тртовић 12п, 5 ас, Цвјетковић 7п, 10ас, Спасојевић 4п, Шевић 2п, Ђурђевић -, А. Ђорђевић -, Михајловић, С. Добродолац, Вучетић, нису улазили у игру.

Житко Баскет:Павловић 24п, Весковић 17п, 12ск, Сужњев 17п, 7ск, 7ас, Ивановић 9п, Марковић 8п, 8ск, Ковачевић 3п, Дердемез 2п, Христов и Огризовић нису улазили у игру.

Играч утакмице, Борко Ђорђевић (НАП), индек корисности 26.